Politický systém

Finsko je parlamentní republikou, ve které drží největší moc premiér, což je obdobné zřízení jako v České republice. Není však bez zajímavosti, že až do přelomu tisíciletí bylo Finsko rozvržením moci ve státě spíše poloprezidentským systémem, což však země od počátku 21. století začala opouštět a omezovat prezidentská práva. Prezident tak nyní má především reprezentativní funkci, nicméně jeho úřad drží velkou vážnost, a přímé volby probíhající dvoukolovým systémem mají svou prestiž.

Finsko má dvousetčlenný jednokomorový parlament organizovaný podobně jako česká Poslanecká sněmovna a volený na čtyři roky. Tradičními stranami jsou Finský střed, strana Národní koalice (konzervativci) a sociální demokraté. V posledních desetiletích jsou stoupající hvězdou zelení a v posledních volbách i krajně pravicoví nacionalističtí Praví Finové.

Finská jezerní krajina

Parlament dává důvěru vládě, která je z povahy politického systému koaliční. Její hlavou je premiér a tvoří ji jednotliví ministři a kancléř pro spravedlnost. Vláda pak drží hlavní výkonnou moc ve státě.

Místní správa je obvykle reprezentována municipalitami (městy), což je tradiční skandinávský systém. Tu vede rada volená na čtyři roky proporcionálním systémem.

Finsko je tradičně zemí s rovnými právy mužů a žen, na což jsou Finové náležitě hrdí. Důkazem rovnoprávnosti je třeba první finská prezidentka Tarja Halonen, dvakrát zvolená v letech 2000 a 2006, ale i proporcionální zastoupení žen v parlamentu i jiných politických funkcích, které je ve srovnání se zbytkem světa jedno z nejvyšších.

Tags: